7 Ağustos 2012 Salı

İş Görüşmesi

İş teklifini kapmanızı sağlayacak iş görüşmesi...

Teknik öğrenmenin faydaları çok olduğu gibi beceri kazanmanın da en iyi üç yolu vardır:
  1. İyi bir gözlem yeteneği
  2. Çok okumak
  3. Denemekten korkmamak
İş görüşmelerinde kimyanızın uyuşması teknikten daha önemlidir. Kimyanıs uyuşmuyorsa teknikler pek işe yaramayabilir.

İş görüşmelerine sık gidiyorsanız, bu iyi bir haber. Sık görüşme yapmak insana tecrübe kazandırır. Farklı tarzlara sahip bir dolu yöneticiyle konuşuyor olmak hem nasıl sorularla karşı karşıya kalabileceğinizi gösterir hem de bu sorulara verdiğiniz cevapları değerlendirebilmenize ve mükemmele yaklaştırmanıza neden olur.
İş görüşmesine sık gidip bir türlü iş teklifi alamamaksa, hafif sıkar. Hatta moral ve motivasyonunuzu bile yıkabilir. Eğer ne istediğinizi biliyorsanız, hangi işi ve işyerini seçmek istediğinizi bildiğinizden görüşmelerden güçlü çıkarsınız. Istediğiniz gibi bir görüşme olmasa bile.

Harvard’ın araştırmalarında iş görüşmelerine gidenlerin çoğunun bir “sınava” girdiği edasıyla hareket ettiği bulunmuş. Yani, “sınava gir, ne kadar çok doğru cevap verirsen kazanırsın” mantığıyla görüşme yapıyormuş adaylar. Bir diğer grup da şirketlerin sorulara nasıl cevap vermelerini isteyebileceklerine odaklandıklarından konuya uyumlu cevapları vermek için çaba harcıyormuş. Bunu yazmak istedim çünkü bakın kariyer tavsiyelerine, her danışman kedi gibi bu tavsiyeleri sunar sizlere. Demek ki neymiş, her duyduğunuza her öneri verene hemen inanmayacaksınız. Mümkünse kendi araştırmanızı yapıp, kendi muhakemenizi kullanmayı da arada bir deneyeceksiniz.

İş görüşmesini iş teklifine çevirmek için 2 temel şeyi yapmanız gerek:

1- Kısa zamanda güven oluşturmaya bakın
Dostluklar kolay oluşmaz. Çünkü güven kazanmak kolay değildir. Güven kazandıktan sonra da onu koruyabilmek önemlidir. Bir kere güven gitti mi tekrar inşası zaman alır.

Güven kazanmak için en tepedeki öneriyi harekete geçirmek gerek. Yani gözlerinizi açın ve karşınızda ki kişinin sizinle nasıl bir iletişim tarzı olduğuna bakın. Eğer açık, canlı ve istekli bir yapısı varsa, benzer bir yapıda iletişimi tercih edin. Kapalı bir iletişim tarzı varsa, yani ses tonu ve bakışları sert, kolları kavuşturulmuş gibi, o zaman, açılmasını bekleyin. Açılmazsa, siz açık ama gözlemci olmaya devam edin. Konuşmalardan ortak bir nokta kapıp kapamayacağınıza dikkat edin. İs konusunda ortak nokta bulsanız dahi, sert mülakatlarda ortak noktaları konuşmaktan pek hoşlanılmayabilinir. Yani biraz ip üstünde yürümek gibidir durum. Bu yüzden ortak noktanız, diyelim 6 Sigmaysa, uygulamada kara kuşak sayısının artmasından kaynaklanan sorunların çözümünden bahsetmek daha iyi bir fikir olacaktır.

2- Başardıklarınıza değil başarabileceklerinize odaklanın
Etkin bir CV geçmişte elde ettiğiniz başarılardan bahseder. Oysa iş görüşmeleri geçmiş değil gelecekle ilgilidir. Önemli olan neler yaptığınızdan ziyade neler yapabileceğinizdir. Yani, eskiden yaptıklarınızı yeni şirkete nasıl aktarabileceğinizi göstermeniz gerekir.

Heyecanlı ve istekli olmanız da önemlidir. Yani yeni işe karşı heyecanınız varsa bunu gösterin. Heyecanınızı dozunda göstermek, ilgili olduğunuza işaret eder. İşi istediğinizi anlatır. Bu karşı tarafa güven verir. Yalandan heyecan göstermek pek mümkün değildir, çünkü samimiyetsiz ifadeler çabuk anlaşılır bu yüzden gereksiz ve anlamsız heyecan yapmaktansa, gerçekten hissediyorsanız içinizde ki heyecanı dışa vurun. Ve dozunda tutmaya dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder