7 Ağustos 2012 Salı

İş Arama


İş aramak, insan hayatındaki zor işlerden biridir. Kendinize uygun işi bulmak herhangi bir iş bulmaktan daha fazla önemlidir. Çünkü "iş", hayatınızdaki tatmini sağlayan en önemli etkenlerden biridir. İş ararken, incelediğiniz işlerin hedeflerinize uyup uymadığını sorgulamalısınız.

Hazır Olun

İş arama sürecini geciktirmeyin, başarısız olmaktan asla korkmayın.
Maalesef iş arayan birçok kişi, iş arama sürecinin ne kadar sürebileceğine dair gerçekçi bir anlayışa sahip değildir. Harekete geçmek ve bağlantı kurmak için hiçbir zaman çok erken değildir. Yazın bir işte çalışmak istiyorsanız aramaya sonbahar döneminde başlamalısınız. Staj yapmak, sözleşmeli çalışmak veya daimi bir iş istiyorsanız bütün bir sene gözünüzü dört açarak piyasayı takip etmelisiniz. Eğer hala okula gidiyorsanız ya da full-time bir işte çalışıyor ama işinizi değiştirmek istiyorsanız, haftada 8 saatinizi iş aramak için ayırmayı göze almalısınız. Mezunsanız ya da halihazırda herhangi bir işte çalışmıyorsanız araştırmaya tüm vaktinizi ayırmalısınız. Tabi bu süreçte bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin, teknik bir elemansanız çok çabuk güncel bilgilerin gerisinde kalabilirsiniz. Dolayısıyla, bir yandan iş aramaya devam ederken bir yandan da mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip etmeyi unutmayın.

Sizin için neyin önemli olduğunu, ne yapmaktan hoşlandığınızı ya da hoşlanmadığınızı, ne tür becerileriniz olduğunu ve hangi tür işlerin size uygun olduğunu bilin. Kısacası, ne tür bir iş istediğinizi ve ne tür bir işe daha yatkın olduğunuzu en iyi siz bilebilirsiniz. Konuya odaklanmadan, ne iyi bir özgeçmiş yazabilirsiniz ne de yapacağınız görüşmede kendinizi iyi sunabilirsiniz. Başarılarınızdan söz edin. Bugün işverenler, neden onları tercih ettiğinizi ve onlara ne tür bir katkıda bulunmayı düşündüğünüzü bilmek istiyorlar. Aynı zamanda, aradığınız işin ötesinde yaşamınız hakkında da düşünün. Gelecekte nerelere ulaşmayı hedefliyorsunuz?


Denizaşırı Çalışmak

Dünya küçük bir köy. Bu nedenle iş ararken uluslararası fırsatları araştırın ve göz önünde tutun. Uluslararası bağlantılar kurun
- diğer ülkelerde yaşayan insanlarla (dost, akraba,vb) mektup, telefon ya da  e-mail ile irtibat kurmak;
- işvereninizin isteği üzerine ve şirket adına başka ülkelere seyahat etmek;
- başka bir ülkede yaşamak ve orada çalışmak.

Uluslararası işler için eleman arayan işverenler, vasıflarınızı iki yönden değerlendirmeye tabi tutacaklardır:

  • iş için gerekli bilgi ve beceriniz var mı? (örneğin, proje yönetimi konusunda uzmanlık, ülkenin dilinde yeterlilik, bilgisayar programlama, vb.)
  • kültürel zorlukları aşma konusundaki yeteneğiniz (örneğin, duyarlılık, esneklik, kişisel disiplin, vb.)
  • Böyle bir süreçte dikkate almanız gereken bazı noktalar şunlardır:
  • Denizaşırı ülkelerde çalışmak için gerekçeleriniz nelerdir?
  • Hangi ülkeyi ya da coğrafi bölgeyi tercih ediyorsunuz?
  • Ne tür işlerde iyisiniz ya da ilginiz var?
  • İş fırsatlarını değerlendirmek için hangi metodları kullanacaksınız?
İş Bulmak için Plan Yapmak
Plan yapın! İş arama süreciniz rastgele olmasın. İşinizi kesinlikle şansa bırakmayın ve stratejilerinizi iyi belirleyin. Böyle yapmadığınız takdirde, çok küçük bir başarıyla başladığınız yere dönersiniz ve boşa zaman geçirdiğinizi görürsünüz. Programınızı değerlendirebilmek için günlük ve haftalık hedefler belirleyin. Şu adımlar için ayıracağınız zamana önceden karar verin: hedef şirketleri/kuruluşları belirlemek, araştırmak, irtibat kurmak ve takip etmek. Önceliklerinizi belirleyin. Attığınız her adımı not edin. Bu size zaman kazandıracak, organize olmanızı sağlayacak ve hata yapmanızı engelleyecektir. Haftada yaklaşık 10 şirketle irtibat kurabileceğinizi düşünürsek, size pahalıya mal olacak hatalar yapmak istemezsiniz herhalde. Doğru zamanda fakat yanlış yerde gerçekleştirilen bir buluşmayı düşünebiliyor musunuz?

Destek Sağlamak

İş arama sürecinde pek çok desteğe ihtiyaç duyacaksınız ki bunların başında finansal destek gelmektedir. Eğer yeterli maddi birikime sahip değilseniz, bu süreçte part-time bir işte çalışmanız gerekebilir. Esnek bir çalışma programı ayarlamaya çalışın. Böylece işverenlerin istedikleri zamanlarda görüşmelere gidebilirsiniz. Ayrıca bazı işler (satış temsilciliği gibi) size, farklı iş alanlarındaki insanlarla tanışma imkanı vereceği için iş arama sürecinize, maddi faydanın ötesinde bir katkı da sağlayacaktır.

İkinci olarak, moral (manevi) desteği çok önemlidir. "Hayır" kelimesini "Evet" kelimesinden daha çok duyacaksınız. "Hayır" kelimesinin sayısını azaltmak için, mümkün olduğunca açık uçlu sorular sormaya gayret edin. Reddedilme duygusunu ve hayal kırıklığını fazla abartmayın, kendinize olan güveninizi kaybetmeyin. Sakin bir kafa ile düşünün. Her bir "hayır" kelimesi için olayları analiz edin. Buna yol açan faktörler sizin dışınızdan mı, sizden mi kaynaklanıyor? Sizden kaynaklananları yok etmek için elinizden geleni yapın ve diğerlerini düşünmeyin. Aynı zamanda, kendinize güveninizin artmasına sebep olan insanlarla birlikte olmaya özen gösterin.


Elde ettiğiniz başarılarınızı kutlayın. Örneğin: görüşme ayarlama işini tamamlamak, öğleye kadar 10 telefon görüşmesi yapmak, elde edilmesi güç olan bir şirketin bilgilerini elde etmek; işe alma yetkisi olan biri ile kişisel görüşme yapmak, vb. Tüm bunlar ödüllendirilmeyi hak eden başarılardır. Kendinizi, hoşlandığınız şeylere vakit ayırarak ödüllendirebilirsiniz. Ayrıca, her hafta sosyal etkinlikleriniz ve hobileriniz için zaman ayırın. Enerjinizi yenilemek için ara vermeye ihtiyacınız olacaktır.


Başarıyı Hayal Edin

Çalışmak istediğiniz işi ve bu işe kabul edildiğinizi düşünün. Hayal etmek engeller karşısında pes etmemenizi sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder